Mikä on kiropraktikko?

Kiropraktikko on nimikesuojattu terveydenhuollon ammatti, joka diagnosoi, hoitaa ja ennaltaehkäisee tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja vaivoja. Kiropraktikko on koulutettu tekemään erotusdiagnoosi, joten vastaanotolle voi tulla ilman lääkärin lähetettä. Koulutusta ei järjestetä Suomessa, vaan kiropraktikot ovat suorittaneet maisteritasoiset opinnot esimerkiksi Englannissa, Yhdysvalloissa, tai Australiassa.

Missä vaivoissa kiropraktikko voi auttaa?

Vaikka kiropraktikot tunnetaan parhaiten rankaan liittyvien ongelmien hoidossa, vastaanotolla hoidetaan laajasti tuki- ja liikuntaelinten vaivoja koko kehon alueelta. Tällaisia vaivoja ovat esimerkiksi:

  • Niskan ja hartian kivut
  • Jännityspäänsärky
  • Huimaus
  • Rintarangan/rintakehän oireet
  • Olkapään ja kyynärpään kivut
  • Raajojen puutumiset ja säteilykivut
  • Alaselän lihaskrampit ja välilevyvaivat
  • Lantion ja lonkan kivut
  • Polvi- ja nilkkakivut
  • Liikkuvuusongelmat
  • Leukanivelen ja purentalihasten vaivat

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotolla kartoitetaan haastattelun ja kliinisen tutkimuksen lisäksi yleinen terveydentila. Haastattelussa käydään tarkasti läpi oirekuva, mahdolliset myötävaikuttavat tekijät, perussairaudet sekä niin kutsutut ”punaiset liput” eli vakavammat syyt, joiden vuoksi esimerkiksi lääkäriin hakeutuminen olisi tarpeellista.

Lisäksi asiakkaan odotukset ja tavoitteet vaivan hoidossa ovat erittäin tärkeässä roolissa hoidon onnistumisen kannalta. Aikaisemmat vaivaan liittyvät lausunnot ja tutkimukset, kuten röntgenkuvat, on hyvä ottaa mukaan ensimmäisellä käynnillä.

Tutkimus kohdennetaan haastattelun perusteella joko vahvistamaan tai poissulkemaan todennäköisiä diagnooseja. Tutkimus sisältää yhdistelmän neurologisia, ortopedisiä ja toiminnallisia testejä, sekä tietysti käsin tunnustelun kipeiden alueiden ja nivelten toimintahäiriöiden tunnistamiseksi.

Hoidossa käytetään tarpeen mukaista yhdistelmää erilaisia hoitotekniikkoja. Näihin kuuluvat esimerkiksi kiropraktinen adjustointi, eli nopealla ja lyhyellä liikkeellä tehtävä nivelen manipulaatio, mobilisoivat tekniikat, triggerpisteiden käsittely, aktiiviset ja passiiviset venytykset, lihaskalvojen käsittelyyn tarkoitetut työkalut sekä tietysti ohjeet omatoimiseen kehonhuoltoon.

Käsittely tehdään aina tekniikalla eikä voimalla, jolloin kiropraktinen nivelten hoito on kivutonta, kireyden ja arkojen lihasten käsittely voi tuntua samalta kuin hierojalla. Niveliä käsitellessä voi myös kuulua napsahtava ääni, joka johtuu nivelnesteessä olevien kaasukuplien rikkoutumisesta eikä vaikuta itse hoidon lopputulokseen, sekä on vaaratonta. Hoitokertojen lukumäärä riippuu paljolti vaivan laadusta ja ongelman syyn hoitaminen kestää monesti pidempään kuin oireiden lievitys.

Ensimmäisellä käynnillä laaditaan hoitosuunnitelma haastattelun ja tutkimuksen perusteella. Monesti vaivan helpotettua kannattaa käydä ennaltaehkäisevästi tarkistuttamassa itsensä säännöllisesti.

Aktivaattori on yleinen työkalu kiropraktikolla. Se sopii erinomaisesti pienten nivelten käsitelyyn, sekä niissä tapauksissa kun manipulaatiota ei syystä tai toisesta voida tehdä.